SitePages

Thursday, April 20, 2023

MenuetOS та Kolibri OS

Ще пару слів про мій улюблену операційну систему "MenuetOS", який створив Ян-Гюнтер Еркманн (Jan-Gunnar Eriksson) у 1999 році.



MenuetOS була створена як операційна система з графічним інтерфейсом користувача, що могла бути запущена на комп'ютерах з обмеженою кількістю ресурсів, включаючи дуже старі комп'ютери. Операційна система MenuetOS написана виключно на асемблері, що дає їй можливість запускатися на найдрібнішій кількості пам'яті.

https://www.menuetos.net/

Основна ідея проекту полягає в створенні операційної системи, яка була б безпечною, швидкою та мала низькі вимоги до апаратного забезпечення. Від початку свого заснування MenuetOS була розроблена як операційна система з реалізованими деякими зручними функціями, такими як графічний інтерфейс, мережеві можливості та підтримка відтворення аудіо та відео.


Згідно зі словами автора, важливою метою проекту є дослідження та вивчення архітектури комп'ютерів. У зв'язку з цим, розробники MenuetOS регулярно випускають оновлення, які дозволяють розширювати функціональні можливості операційної системи, покращувати її продуктивність та безпеку.


Одним з оновлень, яке зробило MenuetOS ще більш корисною операційною системою, була підтримка сучасних форматів зображень, включаючи JPEG та PNG. Крім того, розробники MenuetOS також додали можливість відтворювати MP3-файли та робити фото.

MenuetOS та Kolibri є двома іншими проектами, які також розробляють операційні системи на Assembler.


MenuetOS була створена шведським програмістом Жан-Поль Купальським у 2000 році і була заснована на монолітній архітектурі. Вона розроблялася з використанням мови Assembler та C++, та забезпечує зручний графічний інтерфейс та декілька корисних інструментів для розробки. MenuetOS має дуже малий розмір, приблизно 1,44 Мб, і може бути завантажена з флешки або дискети. Вона підтримує багато апаратних платформ, включаючи x86, x86-64, ARM та PowerPC.


Kolibri є проектом, створеним українським програмістом Євгеном Шистаренко в 2005 році. Вона також побудована на монолітній архітектурі та розробляється з використанням мови Assembler та C++. Kolibri була створена з метою створення дуже маленької та швидкої операційної системи з підтримкою 32-бітних та 64-бітних процесорів. Розмір Kolibri складає близько 3 Мб, що робить її значно більшою, ніж MenuetOS.


У порівнянні з Tiny11, який був створений для запуску Windows 11 з флешки, MenuetOS та Kolibri є повноцінними операційними системами, які можуть бути використані як заміна для інших операційних систем, які більш великі та ресурсомісткі. У Kolibri є підтримка деяких додатків, включаючи текстовий редактор та графічний браузер, тоді як MenuetOS має декілька додатків, включаючи текстовий редактор та графічний редактор. Обидві операційні системи регулярно оновлюються