SitePages

Thursday, April 27, 2023

Fedora Cockpit: Управління сервером у веб-браузері

Після встановлення Fedora Desktop я побачив, що відсутня панель керування fedora cockpit. Зазвичай в fedora server cockpit встановлений за замовчуванням, а в Fedora 38 Desktop, за замовчуванням ця панель відсутня.



Fedora Cockpit є веб-інтерфейсом управління сервером для Fedora і інших систем Linux. Він дозволяє адміністраторам сервера легко контролювати сервер, налаштовувати мережеві налаштування, керувати дисками, моніторити ресурси сервера та багато іншого.


Інтерфейс Cockpit доступний через стандартний веб-браузер і він легкий в використанні. Це означає, що вам не потрібно встановлювати спеціальний клієнтський софт на свій комп'ютер для взаємодії з сервером.

Установка Fedora Cockpit
Fedora Cockpit доступний для встановлення в Fedora за допомогою стандартного менеджера пакетів. Щоб встановити Cockpit, виконайте наступну команду в терміналі:

```
sudo dnf install cockpit
```

Якщо ви встановили Fedora Server, вам не потрібно встановлювати додаткові пакети, оскільки вони вже входять до складу Fedora Server.

Настройка безпеки
Після встановлення Cockpit, потрібно налаштувати безпеку. По замовчуванню Cockpit використовує SSL-шифрування для захисту ваших даних в транзиті, але вам також потрібно налаштувати автентифікацію для захисту ваших даних в спокійному стані.



Для налаштування автентифікації у Cockpit є кілька способів, включаючи локальну автентифікацію, аутентифікацію PAM і аутентифікацію LDAP. Найпростішим способом є використання локальної автентифікації. Для цього потрібно відкрити файл налаштування Cockpit:

```
sudo nano /etc/cockpit/cockpit.conf
```

Розкоментуйте наступні рядки та збережіть зміни:

```
[Login]
Enable=true
```

Це дозволить вам ввійти на веб-інтерфейс Cockpit з іменем користувача.