SitePages

Thursday, April 27, 2023

Install i3 Window Manager on Linux

Установка віконного менеджера i3 на Linux

Якщо ви шукаєте легкий та ефективний віконний менеджер для свого Linux-пристрою, то i3 може бути гарним вибором. i3 - це тайловий віконний менеджер, який дозволяє ефективно керувати вікнами, розміщувати їх одне поруч з іншим та здійснювати переміщення між ними за допомогою клавіш швидкого доступу.

Щоб встановити i3, спочатку потрібно переконатись, що ви маєте права адміністратора на вашому пристрої. Потім відкрийте термінал та введіть наступну команду, щоб встановити i3 на Ubuntu:

```
sudo apt-get install i3
```

Якщо ви використовуєте іншу дистрибутив Linux, то команда може дещо відрізнятися. Наприклад, на Fedora ви можете встановити i3, використовуючи наступну команду:

```
sudo dnf install i3
```

Після встановлення i3 перезавантажте свій пристрій та увійдіть у систему. Після входу ви повинні побачити екран з відсутністю зовнішнього вигляду, який називається "заводським". Щоб налаштувати свій вигляд, створіть файл конфігурації за допомогою команди:

```
i3-config-wizard
```

Ця команда створить файл конфігурації за замовчуванням у вашому домашньому каталозі. Ви можете редагувати цей файл за допомогою будь-якого текстового редактора для налаштування вигляду та функціональності i3.

Щоб запустити i3, введіть наступну команду в терміналі:

```
i3
```

Відтепер ви можете користуватися клавішами швидкого доступу для керування вікнами та розміщення їх на робочому столі.

Надіємось, що це допоможе познайомитися з цікавим оконним менеджером.